Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

5 ok, miért fontos a játék egy kutya életében

5 ok, miért fontos a játék egy kutya életében

Mindenki tisztában van azzal, hogy játszani jó. De vajon az élvezeten kívül milyen egyéb előnyei lehetnek annak, ha játszunk a kutyánkkal? Nos, a játék kognitív, fizikális és szociális előnyökkel jár, és kiváló módja a stressz levezetésének.

Kiváló edzéslehetőség

A jó kutya a fáradt kutya, igaz? Minden kutyának szüksége van mozgásra, mégpedig elegendő mozgásra. Ha ezt nem kapja meg, akkor bizony káros tulajdonságok, viselkedési formák garmadája alakul ki náluk, mintegy pótcselekvésként. Persze nem biztos, hogy minden nap képes elvinni a kutyát egy jó nagy kirándulásra, futásra, játékra a parkban, de akkor sem megoldhatatlan a feladat: iktasson be egy kis extra kutyajátékot otthonra. Nem kell kilométereket sétálni, elég leruccanni a közelbe, és egy kicsit labdázni, vagy elmenni a közeli kutyafuttatóba, ahol nagyokat szaladgálhat a többi kutyával. Egy kis játék otthon, és máris jobb a közérzet.

Erősíti a gazda és a kutya kapcsolatát

A sok szeretet és törődés mellett a játék az egyik legjobb mód arra, hogy a kutya és gazdája közötti bizalom, kötődés erősödjön. Nem minden emlősre jellemző, hogy felnőttkorban játszana, de a kutya és az ember a kivételek közé tartozik. A kutatók meggyőződéssel vallják, hogy a háziasítás során komoly szerepet játszott a kutyák játékra való hajlandósága és képessége is, és ez komoly szerepet kap abban, hogy manapság a kutyát az ember legjobb barátjának nevezzük.

A játék kiváló mentális stimuláció

A játék bizony nem csak fizikai aktivitást igényel, de az agyat is megtornáztatja. A játékokban szabályok vannak, amelyekre ügyelni kell, és bizony sokszor igényel taktikázást, logikai gondolkodást. Persze vannak játékok, melyeknél a fizikai, másoknál a mentális stimuláció van többségben, érdemes tehát úgy összeválogatni a játékokat a közös programok során, hogy azok a kutya testét és agyát is megmozgassák. Ráadásul mivel minden játékra egyaránt jellemző, hogy elűzi az unalmat, hát biztos lehet benne, hogy jócskán csökken a viselkedési problémák kialakulásának esélye.

Kellemes módja a nevelésnek

A gyerekek is sokkal szívesebben tanulnak játékos módszerekkel, és bizony így vannak vele a kutyák is.
Ráadásul a gazda számára is kellemesebb és élvezetesebb valamely alapvető engedelmességi feladat játékos módon való megtanítása vagy gyakorlása. A kölyökkutya az alomtestvérekkel való közös játék során tanul meg alapvető dolgokat, például azt, hogy a túl durva viselkedés oda vezet, hogy véget ér a móka. Interaktív játékokkal a kutya gyorsan és könnyedén tanulja meg, hogy kontrollálhatják impulzusaikat, hogyan használhatják szájukat úgy, hogy az ne okozzon fájdalmat, stb. A kutya a játék során is figyeli a gazdát, és annak visszajelzése – legyenek azok verbális vagy nonverbális visszajelzések – komoly szociális jeleket tanítanak nekik.

A játék a legjobb unaloműző

A játék egyik legnagyobb előnye a kutyák számára, hogy elűzi az unalmat, és folyamatosan aktívan tartja testüket és elméjüket. Persze nehéz, és sokszor szinte kivitelezhetetlen feladat egész napra lekötni az ebet, és ha elkezd unatkozni, biztos talál valamilyen módon arra, hogy lefoglalja magát. Ez pedig nem feltétlenül tetszik a gazdának. Ám már napi néhány, rövidebb játékidő is segít a viselkedési problémák kialakulási esélyét csökkenteni.
Az a kutya, amelyik tudja, hogy a gazdi játszani fog vele, várja a „nagy esemény” időpontját, nem fog hát rosszalkodni. Tudja, hogy a játékkal jó dolgok jönnek, a rosszalkodás pedig büntetést von maga után, nem kockáztat. Ezen kívül, ha gondoskodik arról, hogy a játékon kívül eső időben le tudja magát foglalni valamivel – akár interaktív kutyajátékkal, rágókötéllel, plüss kutyajátékkal stb. – máris sokat tett kedvence lelki egészségéért.
 
 
Nézd meg játékainkat és válaszd ki a leginkább hozzátok megfelelőt!
 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Játékok Nevelés

Keresés